Príprava

ZMENA – Maratón tanca začína už o 14.00 hod.

  • Dňa 3. decembra 2011 súbor Železiar pripravuje mimoriadne podujatie s názvom MARATÓN TANCA. Súbor požiadal Guinnessovú knihu rekordov o vytvorenie novej kategórie s názvom “Najdlhší tanečný program na javisku”.

História

Dňa 22. novembra 1997 FS – Železiar uviedol v Košiciach Javiskový tanečný maratón

  • Tanečníci zatancovali 43 choreografií v časovom rozsahu od 4 do 14 minút.
  • Na javisku tancovali viac ako 4 hodiny.
  • V dôsledku neexistencie kategórie takéhoto typu v Guinnessovej knihe rekordov, bol pokus o zápis neúspešný ale bol zaznamenaný v Knihe slovenských rekordov.
  • Úspešná realizácia javiskového maratónu bola dôkazom mimoriadnych kvalít súboru ako v interpretačnej, tak aj autorskej oblasti.

Súčasnosť

Dňa 3. decembra 2011 folklórny súbor Železiar chystá opakovanie tohto činu pod názvom Maratón tanca.
Pripravuje:

  • Pripravujeme 137 originálnych choreografií nielen z Abova, Zemplína, Šariša a Spiša.
  • Časové rozmedzie Maratónu : nestanovili sme si limit. Keby sme zatancovali všetko čo sme začali pripravovať môže vzniknúť súboj medzi divákmi aúčinkujúcimi. Pôjde o to kto dlhšie vydrží alebo kto zkoho!
  • Opakovanie žiadosti o zápis do Guinnessovej knihy rekordov bolo neúspešné. Guinessaci nedokážu pochopiť čo to vlastne robíme.
  • Zápis do Knihy slovenských rekordov bude.
  • V Maratóne tanca bude účinkovať 28 tanečníkov, 35 tanečníc, 5 interných hudobníkov,2 externisti, 2 iba spievajúce speváčky a 8 spievajúcich a tancujúcich speváčok.
  • V Maratóne tanca uvedieme tance ztýchto programov:
    – VICHODŇAROM NA DZEKU, DRUHIM PRE POCECHU
    – SPIŠIACI
    – RUSNÁCKA MAŇIRA
    – KRAĽOVSTVO TANCA I a II
    – VICHODŇARSKA ŠOU A VYDUMANÉ TANCE
    – ROMALE ČHAVALE
    – MUŽ A ŽENA V TANCI
    – ČO BOLO BOLO – ĎIVADELKO
    – NAJNOVŠIE A NAJSTARŠIE TANCE

Počas Maratónu tanca je pripravovaná výstava o činnosti súboru Železiar, jarmok hudobných a obrazových nosičov, upomienkových predmetov a najväčšia folkloristická TOMBOLA.

Príprava

Tak predsa sme sa len rozhodli zopakovať to, o čo sa pokúsili naši predchodcovia. Dňa 3.decembra 2011 sa kolektív Železiaru bude prezentovať s najdlhším programom,, Maratón tanca,, a  po 2-krát sa pokúsi o zápis do Guinnessovej knihy rekordov ako aj do Slovenskej Knihy rekordov. Myslím, že je každému z nás jasné, že nás to  bude stáť veľa síl a trpezlivosti.

Ako v súbore prebieha príprava, čo nás posúva vpred alebo naopak brzdí, to sa dozviete práve tu.

Tak príjemné čítanie!

Január

…Železiar zahájil prípravu nácvikov na Maratón v druhom januárovom týždni. Členovia sa okrem pravidelných 3 hodinových nácvikov 3-krát do týždna stretávajú na tanečných sálach aj cez víkendy, aby naštudovali pripravované choreografie.To všetko pod drobnohľadom umeleckého vedúceho FS Železiar Ing. Vlada Urbana, asistentov tanečnej zložky : Ing. Martina Zárembu a Mgr. Petry Mižerovej ako aj ďalších pedgógov, ktorí sa starajú o to, aby tanečníci ukázali to, čo majú najradšej – tanec. Pondelky už pravidelne patria Mgr. Marianne Svoreňovej,  našej pedagogičke, zameranej na tanečnú prípravu tancov z jednotlivých regiónov Slovenska. Utorky venujeme menej obľúbeným základom klasického tanca (pre niektorých ťažko znášaným) pod vedením Eriky Liškovej. Ďalšie hodiny nácvikov už patria konkrétnym choreografiám.

V mesiaci január sme nacvičii tieto choreografie:

KED NAS SECE TU NAS MACE (Abov)

1. Chorovodné hry

2. Cifroši

3. Tarajový

4. Klatovský verbunk

5. Karička z Myslavy

6. Do šafľika

7. Medvec

8. Košický verbunk

9. Tanečná hra – ,,JAK NÁŠ GAZDA,,

10. Rezgeľ

Február

…mesiac mínusových mrazivých teplôt, snehu a nepríjemného vetra. Slovensko ako každý rok  zasiahla chrípková epidémia a nevyhli sa jej ani Železiaristi. Dochádzka na tréningoch nie je 100%, no nielen chrípka je tomu na vine. Veľa z nich sedí doma nad knihami pretože skúškové obdobie sa čo chvíľa končí a oni tú aplikovanú matematiku nie a nie urobiť. Ešteže vymysleli ,, čierne termíny,,…

Nacvičené choreografie:

1. Rakovecký čardáš

2. Cifry podľa Vasiľa z poše

3. Vykrúcaný a čapáš podľa Juraja Šaffu

4. Rozjarené nevesty

5. Karička

6. Šekerečka

7. Bránička šašom

8. Krucena a čardáš z Kračúnoviec

9. Pozdišovský čardáš

Po chrípkovom období, Železiar opäť naberá plné stavy, a pokračuje v zdokonaľovaní sa. Okrem pravidelných tréningov pribúdajú víkendové sústredenia.

Marec

…prípravu na maratón sťažuje každoročná premiéra Železiaru. Tentokrát  pod názvom ,, Nie je tanec ako tanec,,. Okrem vybraných, ,, maratónskych,, choreografií tanečníci spolu s umeleckým vedúcim pripravujú tance na tohtoročnú premiéru. Vyvrcholením nácvikov je trojdňové sústredenie v obci Zámutov. Kolektív v príjemnom prostredí Bilíkovej chaty tancuje od rána do večera. V sobotu sa k tanečnej zložke pridáva i hudobná a spevácka a okrem premiérového programu zhrávajú aj ,, maratónske,, choreografie.

Myslím, že nie je potrebné pripomínať, že tieto ,,mimomestské,, sústredenia sú tým pravým orechovým pre zábavu a utuženie kolektívu ale aj plnohodnotnú prípravu súboru na predvedenie sa na javisku v plnej paráde…

To či tomu tak naozaj bude sa mohli ako prví presvedčiť diváci v Zámutove, ktorí dňa 20.3.2011 mohli vidieť prvú verziu  pripravovaného programu.   A vás, ktorí ste tu možnosť nemali srdečne pozývame dňa 10.4.2011 na premiéru FS-Železiar- NIE JE TANEC AKO TANEC,  v ŠD v Košiciach o 17,00 hod.

Choreografie nacvičené v mesiaci marec:

1. Parchovanský čardáš I.

2. Parchovancký čardáš II.

3. Ľapkaná polka

4. Šaffov tanec

Apríl 

Kríza – jav , ktorý sa objavuje všade, či už v živote človeka, medziľudských vzťahoch, v kolektívoch, ekonomike, politike, jav ktorému sa nedokážeme vyhnúť.

Nebudeme sa na nič vyhovárať. Príprava na maratón zamrzla. Odrazu sa nevieme všetci zísť. Sme v kríze.

Už len zistiť jej príčinu… Máme niekoľko možností.

1.      Železiar prekonáva krízu stredného veku. Človeka táto kríza postihuje v 45-50 roku života. Čo si budeme klamať, Železiar oslávil 47 rokov a aj počet členov zodpovedá tomuto číslu…J

2.      Železiar je tak solidárny súbor, keďže je všade vo svete kríza ( či už hospodárska, politická alebo finančná) rozhodli sme sa, že bude aj u nás.J

3.      Hoci sa súboru podarilo prezentovať každoročnú premiéru, ktorá mala na jednej strane veľký úspech ( veď sme vypredali Štátne divadlo v Košiciach a na záver bol standinngovation), podľa niektorých tanečníkov to malo negatívny vplyv na prípravu na maratón. Zhodujeme sa v tom,  že príprava nových choreografií na premiéru ubrala z naštartovaného maratónskeho  chcenia. Veríme však, že sa nám maratónskeho  ducha podarí obnoviť…

Možno si niektorí z Vás myslia, že akosi skoro prišla kríza ale keď mala prísť tak radšej teraz ako neskôr. Dúfam, že tí ktorí nám prajú, veria, že ju prekonáme a tým druhým, ktorí nám neveria to dokážeme…

Ideme ďalej ….

 Júl

Mesiac júl je známy súborovými prázdninami. Inak tomu nebolo ani teraz. Prvé dva týždne tanečníci tancovali po festivaloch a druhé oddychovali. Nedá mi nespomumenúť FSP – folklórne slávnosti pod Poľanou – DETVA 2011. Vystupovali sme v programe ,, Moje najmilšie,,. Vychodňare opať nesklamali a tak Železiar, Zemplín, Vranovčan, Šarišan a Hnojňane potešili podpoľanie temperamentným a nezabudnuteľným celovečerným zážitkom. Aspoň také boli ohlasy….

V súbore sa však nestretávame iba s dobrými zážitkami ale aj inými menej veselými. Po dlhých rokoch tancovania sa rozhodol zavesiť tanečné topánky na klinec skvelý tanečník a kamarát Pištik Mráz. Bohužial pracovné  ambície a povinnosti mu nedovolili pokračovať v tomto životnom štýle. No prísľubil sa, že na maratón nám príde pomôcť.

Tak to už na svete chodí. Jední odchádzajú, druhí prichádzajú. To ma privádza k myšlienke spomenúť, že otvárame rady tanečníkov. Ak si stredoškolák, vysokoškolák, nevieš čo s voľným časom  a máš chuť tancovať v takom známom telese akým FS -Železiar bezpochyby je, ozvi sa na zeleziar@zeleziar.sk. Je logické, že výhodou je ak si už vo folklórnom súbore tancoval ale nie je to podmienka. V DĽT funguje aj mládežnícky súbor Želiezko, ktorí je akou si prípravkou veľkého Železiaru. Takže neváhaj a ozvi sa. Budeme veľmi radi !

August

Po súborových prázdninách opať v plnej sile na tréningoch. Letné mesiace už tradične patria folklórným festivalom, jarmokom, trhom či vinným slávnostiam. Ak to všetko chceme popri príprave na maratón stihnúť máme naozaj čo robiť. Vedúci súboru sa snaží obmieňať tance na vystúpeniach aby sme si aspoň takto pretancovávali choreografie, ktoré sa ukážu práve na veľkolepom predstavení v decembri. Súčasným členom súboru prídu na maratón pomôcť aj tí, ktorí už poslednú fľašku v súbore položili a so súborom sa rozlúčili.Bývalí členovia nás nenechajú v štichu a na maratóne tanca tak isto priložia ruku k dielu. Pomaličky sa začínajú stretávat a pripomínajú si choreografie, ktoré niekedy aj oni tancovali.A tak na maratóne v decembri nebudú len súčasní členovia ale aj tí, ktorí Železiar niekedy tvorili a úspešne ho reprezentovali…

September

Vždy sa folklóristi tešia ak sa taneční partneri v súbore stanú aj životnými partnermi. Obzvlášť sa tešia na veľkolepú svadobnú hostinu, ktorú dokážu vyrobiť iba folklóristi v ktoromkoľvek kúte Slovenska. Na takýchto svadbách nuda nemá miesto. A september bol práve taký. Náš Eifelko sa konečne oženil. A hostina bola taká ako sa patrí….plná hudby, spevu, tanca a zábavy.

Na druhej strane  tak ako sa tešíme zo svadby folklóristov tak sme smutní ak odíde jeden z nás….Abohužiaľ nám september priniesol aj to. Náhle a veľmi skoro nás opustil náš milovaný kamarát Tomáško Kozár, ktorý dlhé roky hrával v ĽH Železiar.

Odpočívaj v pokoji….

V Železiari je roboty ako na kostole. A akosi jej neubúda, práve  naopak. Tanečníci sa okrem prípravy na Maratón sústreďujú aj na zahraničnú prezentáciu do Ázie, konkrétne do Južnej Kórei, mesta Cheonan.

Tréningy a sústredenia sa stupňujú a náš nepriateľ ,,čas,, útočí….

Do maratónu tanca ostávajú necelé tri mesiace. A naozaj máme čo robiť! Stále však  vo vzduchu na tanečnej sále, miestami cítiť akúsi dusnú atmosféru a nedôveru v to, či sa nám to podarí… Či chceme alebo nie, pravda je len jedna. Maratón tanca v podaní Železiaru sa podarí len a len vtedy pokiaľ bude každý jeden člen súboru presvedčený o tom , že to zvládne, že je to dobrý projekt a chce sa ho zúčastniť naplno aj na úkor svojho voľného času …veď to bude spomienka na celý život…. Pokiaľ to tak nebude, môžeme to rovno zabaliť.

Po porade vedenia sa rozhodlo , že ak to chceme zvládnuť  a stihnúť, musíme všetky vedľajšie aktivity minimálne do decembra odložiť a všetko svoj voľný čas výhradne venovať tancu a súboru…

Aby nás vedúci ešte viacej motivoval pripravil nám jedno veľké prekvapenie.

Na pozíciu tanečníka, trénera a choreografa súboru nastúpil MgrArt. Vlado Michalko. Myslím, že každý z nás sa potešil, že sa súbor rozšíri o ďalšiu významnú a tvorivú osobnosť. Tak už za fungovaním Železiaru nebude stáť jeden Vlado ale rovno dvaja J. Tak ťa Vladko Michalko vítame v našej partii a veríme, že sa ti bude s nami dobre pracovať, tancovať a tvoriť.

Vladov príchod  do súboru hneď priniesol prvé ovocie….Zlepšila sa dochádzka na tréningoch…či to bolo ním alebo nie, je jedno, hlavné že sa zlepšila…:-)

Vždy na konci daného mesiaca píšem, čo sa nám podarilo natrénovať…Bohužiaľ musím skonštatovať , že v mesiaci september okrem choreografií, ktoré pripravujeme na zahraničnú prezentáciu do  Južnej Kórei to nebolo nič. Verme, že v októbri to tak nebude…

Október

Tak a sme doma z Kórei. Živí, zdraví,  plný zážitkov a s dvoma krásnymi cenami. Tak isto si myslím, že zmena kontinentu a návšteva tak exotickej krajiny akou Kórea bezpochyby je, prispela aj k nabratiu čerstvých síl na prípravu Maratónu. Po našom príchode domov, sa súbor naštartoval tak ako sa patrí. Hoci posledné mesiace pred maratónom súbor takmer vôbec nevystupuje, všetku energiu sústreďuje na tanečnú sálu a prípravu choreografií…

Dovoľujem si tvrdiť, že dochádzka je stopercentná. Tréningy súboru sa stupňujú. Netrénujeme len trikrát do týždňa ako obvykle, ale pribudli aj tréningy a sústredenia cez víkend, či individuálne doštudovanie tancov u jednotlivých tanečníkov. Je vidno, že tanečníci chcú tancovať a robia pre to všetko. Tak isto aj hudobná a spevácka zložka prichádza na tanečnú sálu čoraz častejšie,  a spoločne tak zhrávame tanečné bloky, ktoré budú mať možnosť diváci zhliadnuť 3. 12. 2011 v Infiniti Aréne. Hoci máme v sídle súboru 5 tanečných sál, pre takýto veľký projekt a také množstvo naštudovania choreografií sa to javí stále málo. Veď uznajte sami 138 choreografií je naozaj veľké číslo. A tak tanečníci cvičia všade kde sa to len dá: na chodbách, v zborovni SZUŠ Vlada Urbana, v klube či v šatni… Na tanečnej sále po zrkadlách visia dlhokánske zoznamy tancov s účinkujúcimi. Po každom tréningu úspešne odškrtávame, ktoré tance už máme nacvičené no zoznam je stále dlhý a koniec je v nedohľadne… Zhustené tréningy sa prejavujú aj na únave tanečníkov. Vlado Michalko nám pravidelne dáva typy kde kúpiť liečivé maste na kĺby a svaly, tanečníčka Aďka zas posiela sms správy kde kúpiť bandáže na kolená v akcii  a my sa modlíme nech naše telo vydrží aspoň do Maratónu tanca….a pamäť tiež. Veď zapamätať si tak veľké množstvo tancov nie je jednoduché. Ukazujú sa aj prvé výpadky pamäte priamo v tanci … Veď počet tancov sa u niektorých jedincov šplhá až k číslu 50.

2019-06-13T07:54:10+00:00