Napísali

  • Tanečný rekord na javisku

KOŠICE 3. 12. 2011 – Košický folklórny súbor Železiar v sobotu vytvoril nový rekord, keď jeho členovia predviedli najdlhší folklórny program na javisku. Súboristi spievali a tancovali v Infiniti aréne nepretržite 7 hodín a dve minúty. Prekonali tak vlastný rekord, ktorý v roku 1977 trval 3,5 hodiny. Do Infinity arény sa na výkony tanečníkov prišlo pozrieť okolo 1 500 divákov, ktorí v hale vytvorili vynikajúcu atmosféru. Na konci strhujúceho finišu, do ktorého sa zapojili všetci členovia súboru sa ušiel folkloristom zo Železiara neutíchajúci standig ovation. Za svoj úctyhodný výkon prevzali certifikát z rúk komisára Knihy slovenských rekordov.

Do rekordného tanečno – speváckeho maratónu sa zapojilo 36 tanečníc a 30 tanečníkov, deväť speváčok a hralo päť muzikantov, pričom Milan Rendoš hral v priebehu podujatia na deviatich nástrojoch.  Muzikanti s tanečníkmi odohrali a odtancovali 96 choreografií

Marián ANGELOVIČ

Čitajte viac: http://www.slovenskerekordy.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=629&Itemid=1

  • Železiar vytancoval slovenský rekord, za 7 hodín

Rekord vytvorilo 30 tanečníkov, 36 tanečníc, 8 tancujúcich speváčok a 5 muzikantov.

KOŠICE, 04.12.2011 19:04 | Som reportér / TV Markíza, -aktual

V sobotu (3. decembra 2011) vytvoril súbor Železiar z Košíc nový slovenský rekord v nepretržitom tancovaní choreografií ľudových tancov. Správu sme dostali od vedúceho súboru Mariána Gerega, ktorý nám poslal aj fotografie na mailovú adresu somreportér@markiza.sk.

V programe s názvom „Maratón tanca”, na pódiu dokázal tancovať bez prestávky vyše sedem hodín. “Uviedol 94 choreografií z vlastného repertoáru, ktoré boli vytvorené v rokoch 1988 – 2011. Autorom väčšiny z nich je umelecký vedúci súboru Vlado Urban,” napísal Gereg.

Rekord vytvorilo 30 tanečníkov, 36 tanečníc, 8 tancujúcich speváčok a 5 muzikantov.

Železiar odtancoval najdlhší tanečný program na javisku po druhýkrát. Prekonal vlastný rekord z r. 1997 kedy tancoval 4 hod. a 14 minút. Železiar dostal certifikát o rekorde od Knihy slovenských rekordov.

DISKUSIA ( komentárov)

04.12.2011 | 23:27 anonym martin, nie matej zaremba:)
04.12.2011 | 22:29 Miriam bol to krásny zážitok
04.12.2011 | 21:48 Bratislavčan Aj keď nás nemajú východniari v láske dúfam, že moju gratuláciu príjmu. Srdečne blahoželám všetkým súťažiacim zo súboru Železiar, ktorí sa zúčastnili tohoto tanečného maratónu. Skutočne výkon hodný obdivu a uznania. Ešte raz blahoželám.

Čítajte viac: http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/zaujimavosti/zelezniciar-tancoval-viac-ako-sedem-hodin.html

  • Železiar tancoval sedem hodín a vytvoril slovenský rekord

rekord – 5. decembra 2011

Folklórny súbor Železiar z Košíc vytvoril slovenský rekord v nepretržitom tancovaní ľudových tancov. V sobotu 3. decembra v programe Maratón tanca 2011 jeho členovia bez prestávky tancovali 7 hodín, 2 minúty a 31 sekúnd. Vytvorenie rekordu potvrdil komisár Slovenskej knihy rekordov Marián Angelovič.

V Maratóne tanca 2011 v košickej Infinity aréne uviedol folklórny súbor Železiar spolu 96 choreografií vytvorených v rokoch 1988 – 2011: Ked nas scece tu nas mace (Abovské tance), Vichodňarom na dzeku, druhim pre pocechu, Spišiaci, Rusnacka maňira, Kráľovstvo tanca, Vichodňarska šou a vidumane tance, Gadži Romale čhavale, Muž a žena v tanci, Čo bolo, bolo. Autorom väčšiny choreografií je umelecký vedúci súboru Vlado Urban, ďalšie pripravil Vlado Michalko, Pavol Pitoňák a Ervín Varga. Na javisku sa vystriedalo 30 tanečníkov, 36 tanečníc, 8 tancujúcich speváčok a 5 muzikantov. Najmladšia tanečnica mala 14 rokov, najstaršia 41 rokov. Najvyťaženejší interpreti boli na javisku až v 50 tancoch. Pri klasickom celovečernom programe je to spravidla 7 – 8 tancov.

Maratón tanca bol príležitosťou na ukončenie aktívneho účinkovania troch kmeňových členov súboru. S aktívnym pôsobením sa rozlúčili tanečnice Petra Mižerová, ktorá od roku 1999 absolvovala 461 vystúpení a Júlia Oravkinová – od roku 1999 účinkovala na 355 vystúpeniach. Rekordérom v počte vystúpení je odchádzajúci Martin Záremba, ktorý od roku 1997 účinkoval na 832 vystúpeniach súboru Železiar.

Železiar odtancoval najdlhší tanečný program na javisku už po druhýkrát. Prekonal vlastný rekord z roku 1997, keď tancoval 4 hodiny a 14 minút. O prekonanie toho súčasného by v budúcnosti mohol zabojovať kolektív, ktorý má nielen dostatočne veľký kolektív s primeranou fyzickou zdatnosťou, ale predovšetkým rozsiahly repertoár. Súčasťou podujatia bol aj folklórny jarmok a bohatá tombola.

Folklórny súbor Železiar požiadal o vytvorenie novej kategórie „najdlhší tanečný program na javisku” a uznanie rekordu a jeho zápis do Guinnessovej knihy rekordov aj vydavateľstvo Guinness Publishing.

Zuzana Bobriková
hovorkyňa Košického samosprávneho kraja

Čítajte viac: http://www.vucke.sk/APIR/SK/Stranky/Article.aspx?ID=1426

  • Maratón tanca trhol slovenský rekord

Skvelý pocit, prekonaný rekord, no i svalové kŕče tanečníkov charakterizuje sobotný Maratón tanca v Infiniti aréne. V podaní členov folklórneho súboru Železiar sa bez prestávky tancovalo vyše sedem hodín.

KOŠICE. Unikátny projekt, ktorý sa naposledy uskutočnil v roku 1997, prítomných divákov očaril. Ak ste ho náhodou nestihli, vaša smola, pretože kvôli organizačnej náročnosti a špecifickej príprave ho folkloristi zrejme tak skoro nezopakujú.

Najdlhší program v histórii slovenského folklorizmu mohol byť aj dlhší, no zdravotné problémy účastníkov ho trošku skresali.

„Spolu štyria tanečníci začali mať silné svalové kŕče. Počet 113 choreografií sme tak nakoniec znížili na 94 a som šťastný, že nikto neutrpel žiadnu ujmu,” prezradil nám organizátor Vladimír Urban, ktorý má veľkú radosť zo skutočnosti, že sa Železiaru podarilo pôvodný rekord v nepretržitom tancovaní, ktorý bol štyri hodiny 14 minút, výrazne prekonať. Vyše sedem hodín tanca tak pre Železiar znamená zápis do Slovenskej knihy rekordov.

V. Urban bol dojatý aj priaznivou reakciou divákov. „Všetci nám blahoželali, že to bolo veľmi milé, pôvabné a pútavé. Jeden pán zo Zvolena si dokonca za celý čas odskočil na toaletu len raz, aby mu nič neušlo.”

pondelok 5. 12. 2011 | Andrea Nitkulincová

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/6167793/maraton-tanca-trhol-slovensky-rekord.html#ixzz1g1UIRNB4

  • Pretancovali sa až k rekordu

Zdroj: TASR 05. december 2011, 15:55  Zdroj: profimedia.sk Ilustračný obrázok

Známemu košickému folklórnemu súboru Železiar sa podaril vytvoriť slovenský rekord, keď nepretržito tancovali ľudové tance. V programe Maratón tanca 2011 jeho členovia v sobotu (3.12.) bez prestávky tancovali sedem hodín, dve minúty a 31 sekúnd. Vytvorenie rekordu potvrdil komisár Slovenskej knihy rekordov Marián Angelovič.

Železiar odtancoval najdlhší tanečný program na javisku už po druhý raz. “Prekonal vlastný rekord z roku 1997, keď tancoval štyri hodiny a 14 minút. O prekonanie toho súčasného by v budúcnosti mohol zabojovať kolektív, ktorý má nielen dostatočne veľký počet členov s primeranou fyzickou zdatnosťou, ale predovšetkým rozsiahly repertoár,” priblížila hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Folklórny súbor Železiar požiadal o vytvorenie novej kategórie “najdlhší tanečný program na javisku” a uznanie rekordu a jeho zápis do Guinnessovej knihy rekordov aj vydavateľstvo Guinness Publishing.

Tancom sa aj lúčili

Maratón tanca bol podľa hovorkyne takisto príležitosťou na ukončenie aktívneho účinkovania troch kmeňových členov súboru. “S aktívnym pôsobením sa rozlúčili tanečnice Petra Mižerová, ktorá od roku 1999 absolvovala 461 vystúpení, a Júlia Oravkinová, ktorá má od roku 1999 za sebou 355 vystúpení. Rekordérom v počte vystúpení je odchádzajúci Martin Záremba, ktorý od roku 1997 vystupoval so súborom Železničiar 832-krát,” informovala Bobriková.

Ukázali široký repertoár

Počas maratónu uviedol Železiar spolu 96 choreografií vytvorených v rokoch 1988 – 2011, medzi nimi Ked nas scece tu nas mace (Abovské tance), Vichodňarom na dzeku, druhim pre pocechu, Spišiaci, Rusnacka maňira, Kráľovstvo tanca, Vichodňarska šou a vidumane tance, Gadži Romale čhavale, Muž a žena v tanci, Čo bolo, bolo.

Autorom väčšiny choreografií je umelecký vedúci súboru Vlado Urban, ďalšie pripravili Vlado Michalko, Pavol Pitoňák a Ervín Varga. Na javisku sa vystriedalo 30 tanečníkov, 36 tanečníc, osem tancujúcich speváčok a päť muzikantov. Najmladšia tanečnica mala 14 rokov, najstaršia 41 rokov. Najvyťaženejší interpreti boli na javisku až v 50 tancoch. Pri klasickom celovečernom programe je to spravidla sedem-osem tancov.

Čítajte viac: http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/pretancovali-az-k-rekordu.html

  • Ahoj Železiaristi,

včera som sa k tomu nedostala, bol tam zmätok, ale chcela som Vám zablahoželať, že to bolo fantastické a veľkolepé a aj dojímavé, jedinečné, no svetové. Ďakujem za úžasný zážitok. Srdečne Vám želám len to naj, veľa dobrých nápadov, tvorivej invencie a odvahy, (ústretových sponzorov) a veľa zdravia a šťastia.

Milka Mrázová, Košice

  • TAKÁ   OBYČAJNÁ   SOBOTA

Pondelok, 5.11.2011, meniny má Oto

Včera večer som v Televíznych novinách Markízy zachytil šot s krátkymi rozhovormi zo sobotnej akcie „Maratón tanca FS Železiar, Košice 2011″. Sedel som doma, vo Zvolene, a uvedomil som si, že pre mnohých obyvateľov Slovenska, Európy i sveta, to bola, v celkovom kontexte ich žitia a bytia, len taká obyčajná víkendová sobota.

Dnes by mal mať meniny namiesto horemenovaného možno neveriaci Tomáš, a ja, starý neverec a bezbožník, by som oslavoval sviatok s ním, lebo ešte stále nemôžem uveriť tomu, čo sa to vlastne pred dvomi dňami v košickej Infinity aréne udialo. Nehral sa kvalitný ženský basketbal. Hrali, spievali a hlavne tancovali členovia Folklórneho súboru Železiar, ktorý by sa mal v roku 2014 dožiť svojich abrahámovín.

Tanec za tancom a zase tanec, pár slov od Zuzky Bobrikovej, ďalší  tanec,  zase tanec, hudobný alebo spevácky úvod a opäť ešte celkom iný tanec. Mnohí z nás divákov sme si nemysleli, že dokážeme tak dlho pozerať na tanec. Bolo to jedinečné, pútavé, niekedy dojímavé ale aj veľkolepé či svetové.  Nuž a moja maličkosť bola pri tom.

Ako dôkaz však za všetko hovorí videozáznam z celého vystúpenia ako aj nasledovné čísla, ktoré ho charakterizujú.

Dátum : 3. december 2011

Oficiálny počet účinkujúcich: 36 tanečníc, 30 tanečníkov, 9 speváčok, 5 hudobníkov

Prípravný organizačný štáb akcie: 4 + 14 ľudí

Sumár predvedených choreografií: 94 diel malých i veľkých foriem

Čas slovenského rekordu: starého – 4:14:00 h. /rok 1997/

nového – 7:02:31 h.

Nech sa rozvíja mesto európskej kultúry Košice, nech sa darí ansámblu Železiar, nech žije jeho umelecký šéf a choreograf Ing. Vladimír Urban !!!

Tibor Kučera

  • Napísali nám po Maratóne tanca

Milí ” železiari”. Gratulujem Vám k prekonaniu vlastného rekordu z roku 1997. Všetci však vieme, že tu predsa vôbec nejde o rekordy.

Svojím vystúpením ste všetci, tak ako vlastne vždy vytvorili neopísateľnú atmosféru a dúfam, že ste dokázali presvedčiť aj všetkých Vašich neprajníkov, ak takých vôbec máte, že to čo robíte, robíte stále z láskou, veľkým srdcom a vysoko profesionálne. Jednoducho, že ste v týchto zemepisných šírkach najlepší. V nedeľu ste pripravili pre mňa, a moju rodinu neopakovateľný zážitok, tak ako je to nakoniec pri všetkých Vašich vystúpeniach. Zo všetkých Vás vyžarovala radosť a láska, ktorú sa Vám podarilo preniesť do hľadiska. Ďakujeme Vám za mimoriadny umelecký zážitok a prajeme Vám a Vašim rodinám veľa zdravia. Vlado, Tebe prajeme ešte mnoho dobrých myšlienok a Tebe Štefan pevné zdravie a radosť z najbližších.

Jano Peržeľ s rodinou
Klub Zemplínčanov

  • Milí Železiari,

Tak ste to „dali”!

So zatajeným dychom som sledovala Vašu webovú stránku od prvých momentov, ako ste na nej zverejnili Vašu túžbu prekonať vlastný rekord z roku 1997. Pozorovala som Vás cez webové stránky s radosťou, aké to bude úžasné, ale aj s obavami, či sa Vám to podarí natrénovať a organizačne pripraviť – nie preto, žeby som neverila Vášmu odhodlaniu, ale preto, že som si uvedomovala, že to bude naozaj šialený  megaprojekt, príprava ktorého si vyžiada nezmerateľné množstvo námahy, času, obety, odriekania, trpezlivosti, tolerancie, nadšenia a pevnej vôle  všetkých členov i exčlenov súboru a tiež so strachom, aby ste Maratón fyzicky vydržali.

Z „kuloáru” som vedela o Šipym, odchádzajúcich i prichádzajúcich členoch, externistoch, o natrhnutých svaloch, SMS-kách, ktoré doporučovali maste a bandáže na kĺby, ako to vrelo i upadalo a opäť štartovalo …. bolo to priam vzrušujúce, čo z toho vypadne J.

A prišiel 3. december a Vy ste to predviedli v plnej paráde, Železiari !  Odznel gong, ktorý začal odpočítavať dĺžku „Vášho Maratónu”.

Prvá hodina trvala snáď najdlhšie, pri predstave, že ešte najmenej 6 hodín budete tancovať. Mala som pocit, že nemôžem odísť ani na chvíľu zo sály, že by to bolo hriechom proti Vám L . Stále som sa v duchu pýtala, ako to zvládnete, keď ste od prvej choreografie tancovali s takým nasadením. Previedli ste nás po celom Východe. To množstvo originálnych choreografií, doplnené prekrásnymi krojmi, spevom, muzikou,  ma tak vtiahlo do sledovania jednotlivých vystúpení, že som sa ani nenazdala a boli za nami tri hodiny nepretržitého tanca. Paráda!

Zároveň som si však uvedomovala, že už toho máte za sebou tak veľa, pred sebou však ešte viac – ako to vydržíte.  Začalo mi Vás byť na jednej strane ľúto, že už toho máte dosť, no zároveň na druhej strane som si priala, aby ste tancovali čo najdlhšie. Napriek tomu, že prišli  prvé „kolapsy”  a  niektorých zradilo telo, išli ste  ďalej.

Po uplynutí štvrtej hodiny som si uvedomila, že tanec nabral také obrátky, že sa ani nenazdám a bude koniec. A to mi začalo byť aj smutno, veru. Obdivovala som všetkých, do jedného, s akou ľahkosťou a nasadením  tancovali, koľko lásky  vložili do tanca.

A veru, tak to aj bolo – rýchlo ubehla piata hodina, šiesta, siedma ….a  bol koniec a na svete bol nový rekord ! V tejto chvíli minimálne slovenský. Chcem však veľmi veriť, že sa Vám ho podarí dostať aj do Guinessovej knihy rekordov, lebo si to zaslúžite .  Veľmi Vám to prajem a veľmi Vám ďakujem za úžasný zážitok, ktorý ste nám počas týchto siedmich hodín sprostredkovali.

Kalap dolu, šickym, do jednoho.

S úctou
Bernadetta Petrová, Kežmarok

  • Milí organizátori!

Ja ďakujem Vám, že som sa takého úžasného Maratónu mohla zúčastniť. Bol to fantastický, neskutočný zážitok, hlavne to napätie, keď sa blížila siedma tanečná hodina, tak sme držali palce,aby rekord došiel do siedmych hodín. A to záverečné vystúpenie bolo nádherné. Netušila som, že od tlieskania môžu tak bolieť ruky.

Veľký obdiv si zaslúžia tanečníci, ako tú veľkú námahu a záťaž dokázali zvládnuť.

Tiež Vám prajem krásne prežitie Vianoc a už teraz sa teším na nejakú ďalšiu akciu. Ďakujem.

Danka Zlaczka, Košice

  • Gratulujeme Železiaru ku slovenskému rekordu, tešíme sa s vami všetkými.

Stela Ihringová
FS Mostár

  • Blahoželáme k rekordu!

pracovníci DK Kramáre

  • Dobrý deň, gratulujeme k vytvoreniu slovenského rekordu. Prajeme veľa chuti a následných úspechov vo Vašej krásnej práci.

S prianím príjemného dňa

Ing. Bibiana Bochňová
TIC, CC Brantner

  • Maratón tanca v podaní FS Železiar

bol pre mňa nezabudnuteľný umelecký zážitok. Bola radosť sledovať nadšenie všetkých tanečníkov, hudobníkov i speváčok, ich spolupatričnosť a vzájomný vzťah na javisku i mimo neho. A samozrejme v profesionálnom prevedení každej zložky súboru.

Za tým všetkým stojí vzácna človek, pán Vlado Urban, ktorý je úžasne pracovitý, má umelecký cit, vkus a hlavne srdce.

Myslím si, že neexistuje na Slovensku iný súbor, ktorý by bol schopný odtancovať taký tanečný maratón a na takej vysokej umeleckej úrovni a mať v repertoári viac ako 130 tancov. Je to až neuveriteľné. Všetci účinkujúci podali za 7 hodín nepretržitého tancovania nadľudský výkon a ja som veľmi vďačná, že som mohla byť pri tom.

Elena Kubalová, FS Trenčan

2019-04-16T22:24:30+00:00