Kuloár

Debaty a polemiky nevznikajú iba mimo súboru..Práve naopak!

  • Téma maratónu sa skloňuje vdievčenských achlapčenských šatniach čoraz častejšie. .Zvládneme to? Podarí sa to? Tanečníci pomaly zisťujú , že maratón nebude iba otancovaní ale aj, napríklad, oporiadnom cibrení pamäťových buniek. Veď zapamätať si toľko tancov nie je jednoduché. Anielen to! Na sále sa postupne priraďujú taneční partneri akaždý sa snaží zapamätať si ským bude čo tancovať. Len Šipi to vzdal. Náš skvelý tanečník, ktorý má však jeden problém. Pred každým vystúpením stresuje, s kým ačo tancuje. Zapamätať si svoju tanečnú partnerku je jeho nočná mora. No, ešteže len tanečnú… Vznikajú polemiky ako Šipimu pomôcť. Všetci sa zhodujú, že najlepšie bude vytvoriť pre neho špeciálny zoznam, kde bude mať napísané ktorý tanec sktorou partnerkou tancuje. A tak sa Šipimu zlepšila nálada a začal zase s chuťou trénovať.
  • Ku koncu mesiaca sa nám zužujú rady tanečníkov, ale iba na krátko. Dve členky súboru sa rozhodli že ,, tanečné topánky zavesia na klinec,, a rozlúčili sa… Hoci je to ,,šéfovi,, ľúto, v súbore ozaj môžu tancovať iba tí , ktorí chcú. Nasilu ich držať nemôže. Našťastie sa do súboru vrátila naša cestovateľka Žofka, ktorá si dala pravdepodobne záväzok, že počas štúdia na vysokej škole obehne všetky krajiny sveta s Erazmom. K Žofke sa časom pridali mladé tanečnice zo Želiezka, pre ktoré to bola obrovská šanca zaradiť sa bezbolestne a rýchlo do Železiaru.
  • Známy to výrok ,, Tancom k trvalej invalidite,, je postrachom všetkých tanečníkov. Veď ruku na srdce tanečníci: ,,Ktorý z vás nemá žiaden problém s kĺbmi?” Nedávno sme sa vyľakali aj my, keď na nedeľňajšom vystúpení v Zámutove tanečník Dávid hrozivo vytkol členok a na jednej nohe odskackal z javiska. Nebolo nám všetko jedno…Úsmevné vyjadrenie  vedúceho p. Urbana k tejto príhode však stojí za zmienku :
    ,,V Zámutove David Novák krivo zatancoval. Bezprostredne to vyzeralo hrozne. Udivujúco v utorok na treningu už začal tancovať.”
  • Zo súdka externistov…
    Tanec ,,Zbojníci a strašidlá,, sú starou choreografiou súboru  Železiar…Aj z toho dôvodu sa  na jej prevedenie na Maratón tanca podujali externí tanečníci. Kapitánom zbojníkov sa v tomto prípade stal tanečník Peťo , ktorí v boji o titul kapitána musí bojovať s už spomínaným ,, ženatým,,  Martinom od neho väčším či už do výšky ako aj do šírky….Hoci v choreografii súboj predstavovalo zdvíhanie porazeného kapitánom…v tomto prípade si chlapci museli nájsť iné grífy, aby divákova zaujali…zdvíhanie totiž nebolo možné!V mesiaci november sa k externým tanečníkom konečne pridal aj dlhoročný tanečník Dominik. Hoci už dlhší čas sľuboval , že s ním na Maratóne môžeme rátať, nemal akosi čas sa na tréning dostaviť. Pracovné povinnosti ,,riaditeľa košického baletu,, mu to neumožnili. Do poslednej chvíle sme nevedeli ako to vlastne dopadne. No Domčo nesklamal, a na Maratóne bude. Jeho tanečnícky prejav si určite všimnete!Na druhej strane nám je ľúto, že niektorí externí tanečníci aj začali ,,makať,, na tréningoch, no potom to vzdali. Napríklad Ondrík. Už sa aj naučil tanec , ktorý za éry, keď on tancoval ešte nebol v repertoári súboru a naučil sa ho ,, bohovsky dobre,, (ako hovorí náš šéf), no potom sa vysvitlo, že má na ten deň nejaké služobné povinnosti a tak  sa Maratónu predsa len nezúčastní.

    Tak isto sa externým tanečníkom nepridal ani dlhoročný člen Ďuri Kažimír, ktorého si určite väčšina z vás pamätá podľa  úsmevu ako z tej najlepšej reklamy na žiariaci úsmev a biele zuby. Neraz tým svojím výrazom opantal nejdenú diváčku. Podľa tajných zdrojov v tom pokračuje ďalej vo folklórnom klube Omladina. Tak snáď nám príde ,,zaľapkať,, aspoň do hľadiska.

    Na Maratóne tanca vystúpia aj tanečníci, ktorí povyhrávali tanečné súťaže niekoľko rokov dozadu. Mirko Hnát spoločne s tanečníčkou Blankou, v roku pána ohúril porotu a zvíťazil na Šaffovej ostrohe s tancom Parchovany. Hoci už nie s Blankou ale  bývalou lúčničiarko-železiaristkou  Monikou, uvidíte ešte raz tento tanec práve na Maratóne.

    V neposlednom rade určite zaujme  aj tanec ,, V zaľúbení,,, ktorý si opäť zatancujú externisti konkrétne Karol Angelovič a Danka Martinčeková (Kianicová).Pôvodne to mal byť  manželský tanec Karola Angeloviča s Dáškou Angelovičovou (Grejtákovou) ale rodinné povinnosti  nedovolili intenzívne sa zúčastňovať  nácvikov obom. Asi pri losovaní vytiahla kratšiu slamku Dáška. A tak jej úlohu geniálne zastúpi terajšia riaditeľka SZUŠ Vlada Urbana  Danka Martinčeková, ktorá rozdelila rodinné úlohy doma medzi svoje 4 ratolesti,  a tak dostala  aspoň na chvíľu možnosť vrátiť sa do súboru Železiar.

2019-04-16T22:27:59+00:00