//Tipy na vianočné darčeky

Tipy na vianočné darčeky

Dovoľujeme si Vám ponúknuť 3 zaujímavé knižné tituly, ktoré vydal Dom ľudového tanca v Košiciach.  Sú ukážkou toho ako sa dá zaznamenať činnosť folklórneho telesa, sú plné teoretických i praktických poznatkov o folklóre, tanci i choreografii, ale aj o tom ako si Vás môže folklór podmaniť na celý život. Zaujímavé čítanie nielen pre milovníkov folklóru.

 Dom, v ktorom sa tancuje (2016)

Cena: 9,90€

Košice majú unikátnu publikáciu.
Vladimír Urban, významná osobnosť choreografickej tvorby, inscenovania a spracovávania Slovenského folklóru, oslávil v roku 2016 svoje 70. narodeniny. Pri tejto príležitosti vyšla publikácia, ktorá zachytáva jeho život a dokumentuje folklór na Slovensku.

Kniha pre všetkých folkloristov a milovníkov folklóru, odborníkov, ale aj laikov je spracovaná vo forme rozhovorov s Vladom Urbanom, choreografom a umeleckým vedúcim folklórneho súboru Železiar.

Vlado Urban patrí medzi najuznávanejších a najúspešnejších choreografov ľudového tanca na Slovensku. Ako choreograf a učiteľ tanca pôsobil okrem domácej scény aj v Maďarsku, Srbsku, Belgicku, USA, Japonsku, Nemecku a Číne. Viedol folklórny súbor Stavbár (1979-1987) a od roku 1987 je umeleckým vedúcim košického súboru Železiar. Vytvoril viac ako 140 tanečných choreografií a rôznych spevácko – tanečných inscenácii.

Autorka knihy Zuzana Bobriková, v rozhovoroch mapuje jeho profesionálnu kariéru. Zaujímavým spôsobom zachytáva jeho „život s tancom“.

Odozvy a reakciestiahni

Folklórny súbor Železiar – 50. výročie (2014)

Cena: 10€

Publikácia dokumentujúca 50. rokov nepretržitej činnosti súboru Železiar. Je ukážkou i inšpiráciou pre folklórne súbory, ako možno zaznamenať činnosť a históriu folklórneho telesa.

Súčasťou knihy je aj hudobný nosič CD “Co še červeňeje” s výberom z najúspešnejších hudobno-speváckych čísel.

Autor textovej časti:
Ing. Tibor M. Kučera-Cerovský, Mgr. Zuzana Bobriková

Fotografie:
archív súboru Železiar /Antónia Urbanová/,
Peter Meľuch, Michal Kristek, Ján Bobko

REČI A ÚVAHY o choreografii ľudového tanca (2021)

Cena: 16

Nie je to učebnica, ale veľa vás naučí. Nie je to príručka, ale je vhodné, aby ju mal po ruke každý kto sa zaoberá folklórom. Prináša veľké množstvo súčasných poznatkov o choreografickej práci ako aj skúsenosti, názory a úvahy mnohých majstrov choreografie.
(Jano Blaho)

Vlado vo svojej knihe žiada iných choreografov, aby vyjadrili svoj názor, svoj pohľad, čo de facto znamená, že rešpektuje, toleruje a vníma aj iné pohľady na umeleckú tvorbu, ako svoj vlastný. A to by podľa mňa malo byť základom akéhokoľvek umenia – úcta, pokora a tolerancia k práci iných, pretože neexistuje jediná správna definícia umeleckej tvorby. V tom je táto práca krásna.
(Ján Ďurovčík)

Ďalšie recenzie  https://zeleziar.sk/2022/01/18/reci-a-uvahy-o-choreografii-ludoveho-tanca-2/

V prípade záujmu si môžete knihy objednať:

2022-11-21T11:59:53+00:00