//Zbierka cez donio.sk

Zbierka cez donio.sk

Poďakovanie:

Naša zbierka na donip.sk sa skončila a nám sa podarilo vyzbierať sumu: 2201€. Srdečne ďakujem všetkým darcom. Sumu použijeme tak ako sme plánovali na šitie krojov do nového programu, ktorý uvedieme 4.5.2024 v Národnom divadle.

———————————————————-

autor: Dušan Guman, denník Štandard

KOŠICE – Folklórny súbor Železiar patrí medzi popredné slovenské súbory. Na konte má stovku celovečerných programov a množstvo vystúpení. V roku 2024 oslávi úctyhodnú 60-ku, pri čom by chcel uviesť nové celovečerné predstavenie. Po prvýkrát sa preto rozhodol vyhlásiť zbierku.

Na konte má sto celovečerných predstavení

Súbor sídli  v Dome ľudového tanca na košickom sídlisku KVP. V priebehu existencie priniesol stovku nových celovečerných predstavení a veľké množstvo kratších folklórnych tanečno – hudobných čísel. „Sme radi, že sa nám toľko rokov podarilo udržať súbor na vysokej umeleckej úrovni. Keďže nemáme stáleho donora, na každodennú činnosť musíme neustále zháňať peniaze, aby sme mohli divákom prinášať zábavu a kus krásnej slovenskej tradície,“ informoval Železiar.

„Železiar niekedy pôsobil pri Dome odborov, ktorý bol financovaný železiarňami,“ pripomenul  umelecký vedúci a choreograf súboru Vladimír Urban. „Na Slovensku je okolo 200 folklórnych súborov. Železiar sa vymyká tým, že má za sebou obrovské množstvo práce, veľké množstvo premiér, programov a televíznych vystúpení. Vo svojej umeleckej škole v Dome ľudového tanca si vychováva tanečníkov od najútlejšieho veku, čo na Slovensku nemá obdobu,“ uviedol.

Nové predstavenie priblíži Zemplín

Oslavy úctyhodnej 60-ky plánujú v máji budúceho roku. „Budeme mať hudobno – spevácky program, o deň nato celosúborový program a spoločenský večer – stretnutie bývalých a terajších členov,“ avizuje Vladimír Urban. Železiar však k 60-ke pripravuje aj nové celovečerné predstavenie. Zachytáva unikátne ľudové zvyky a tradície, ktoré „železiaristi“ objavili v Porube pod Vihorlatom a okolí.

Nový program má ambíciu  konfrontovať  hodnotu dnešných svadieb  s archaickými,  dnes už často zabudnutými  zvykmi  a obradmi  v Zemplínskom kraji.

Zorganizovať výročie je finančne náročné. „Našou prioritou je ušiť nové kroje, inšpirované autentickými historickými spomienkami ľudí, ktoré budú mať využitie aj v budúcnosti. Ušitie jedného kroja môže stať  1000 eur. Je to spoločná práca návrhára, etnológa, pamätníkov z Poruby pod Vihorlatom a krajčírok. Ide o kroje pre ženy, ale aj pre mužov (lajbliky, vesty, šatky, sukne, košele…). Takýchto krojov by sme potrebovali cca 20 kusov.“ Železiaru sa zatiaľ podarilo získať 1200 eur od Fondu pre podporu umenia a 2000 eur od Košického samosprávneho kraja. Zvyšok by chcel doplatiť z kampane na platforme Donio.

Neváhajte a podporte.

 

 

 

2024-02-26T17:09:48+00:00